de basis | Het Zesspan

De basis

Ponyrijden is een leuke sport en een ontspannende hobby. Er zijn wel een aantal punten waar je van moet weten zodat er minder kans is op ongevallen of blessures. Lees dit vooral dus even door.

Tijdens het rijden ben je verplicht een veiligheidscap te dragen. Deze moet ook een bepaalde markering hebben: CE-EN 1384 of VG1 01.040. Als dit er niet in staat, is de cap niet voldoende geschikt. Wij hebben natuurlijk ook caps te leen. Deze mag je 3 maanden lenen en na deze periode kan je er zelf 1 aanschaffen.

Ook je verdere rijkleding is belangrijk. Als je te strakke kleding aan hebt, beperkt dit je bewegingsvrijheid. Te losse of wijde kleding kan de pony laten schrikken. Rijlaarzen beschremen je been goed en verkleinen de kans dat je vast komt te zitten in de stijgbeugel. Gladde regenlaarzen zijjn ook goed. Daarnaast is een soepele broek aan te raden. Een spijkerbroek kan te stug zijn en dit kan pijn doen bij je knieën. 

Wist je verder dit al over pony's?

Een pony is een vluchtdier. Als hij iet onverwachts ziet, hoort of ruikt, dan is zijn eerste reactie "rennen". Pas daarna kijkt hij of het wel gevaarlijk was. Ze hebben ook een kudde-instinct omdat ze in een groep leven. Als een groepsgenoot vlucht, dan rent de pony mee om daarna pas te kijken wat er aan de hand was.

Een pony is ook een gewoontedier. Als hij ergens bang voor is geworden, zal hij meestal naar een bekende, veilige omgeving vluchten. Mocht je pony ergens van schrikken, wees er dan op bedacht dat hij in zijn vluchtreactie weg van het gevaar zal rennen. Pas als een pony heeft gezien wat het gevaar is en besluit er iets aan te doen, dan zal hij zijn tanden, voorbenen en achterbenen gebruiken. Houd daarom goed rekening met hun 'privé-gebied'. Dat is ongeveer 2 meter rondom de pony. Pony's accepteren in hun privégebied geen vreemden of anderen die ze niet aardig vinden. Loop dan ook altijd goed ver om de pony heen.

Een pony zal een slechte ervaring niet snel vergeten. Van hun goede geheugen maken wij gebruik als we pony's leren hoe het er in de mensenwereld aan toe gaat en hoe we ze met ons mee laten werken, zodat ze er zelf ook plezier aan hebben. In het algemeen geldt: hoe jonger het dire, hoe onervarener. Een onervaren pony zal met name oorspronkelijk ponygedrag en ponyreacties vertonen en minder aangeleerde mensenreacties. Als er iets gebeurt houdt een pony geen rekening met zijn berijden/begeleider. Houdt dus altijd goed rekening met de pony.

Odoo CMS - voorbeeld zwevende afbeelding

Een pony praat via zijn lichaam zowel met andere pony's als met ons. Aan de positie van hoofd, benen, en aan de stand van de oren, uitdrukking van ogen en mond en dergelijke is af te lezen hoe een pony zich voelt. Pony's ervaren de wereld niet zoals wij. Het meest opvallende verschil is het gezichtsvermogen van een pony. Een pony heeft zijn ogen aan de zijkant van het hoofd en dat betekent dat hij sommige dingen alleen met één oog ziet. Gevolg is dat een pony zijn hoofd iets moet draaien om goed te kunnen zien. Dit moet je ook toelaten.

Ieder dier heeft zijn eigen karakter en eigenaardigheden. Het is geen schande als je met een bepaalde pony niet kan omgaan. Het duurt bijna een mensenleven voor je echt weet wat een pony is en hoe je ermee moet omgaan. Overschat jezelf niet.   


Om een veilige situatie te creëren kan je zelf nog het volgende doen:

Waarschuwe een pony met je stem wanneer je naar hem toe loopt, zeker als hij je niet kan zien aankomen.

Odoo CMS - voorbeeld zwevende afbeelding

Zet een pony nooit aan zijn teugels vast. Als hij een onverwachtse beweging maakt dan kan hij zijn kaak of nek breken. Bind een pony met een halstertouw vast aan een stevige balk of iets dergelijks. Gebruik hiervoor de paardenknoop. Deze knoop gaat niet los als de pony gaat hangen, maar kan, als het echt nodig is, wel in 1 beweging worden losgetrokken. 

Loop nooit vlak achter een pony langs. Doe alles rond de pony rustig, duidelijk en beheerst zodat hij niet schrikt.

Loop links naast de pony en in de pas met hem mee zodat hij niet op je tenen gaat staan.