De muziek

 In 1988 schreef componist, arrangeur en producer Cees Slings een 'tune' voor zijn zoon Marc: Marc's Party, een zogenaamd 'instrumental'. Dus een liedje zonder zang.

Toevallig (of juist niet toevallig) viel Marc's Party erg in de smaak bij de mensen die muziek uitzoeken voor tvprogramma's en werd Marc's Party eigenlijk een (TV) hit.

In 2018 besloot Cees ook iets voor zijn dochter Vera (10 jaar) te componeren, maar wat voor tune moest het gaan worden? Omdat Vera een ontzettende paardenliefhebber is en al van haar derde jaar rijdt bij Shetlandponystal Het Zesspan, besloot hij dat het een liedje moest worden dat ging over paarden. Maar ja, met paarden en pony's kan je zoveel doen, dus waar moest dit liedje dan over gaan? Over dressuurpaarden (waar Cees toevallig veel vanaf weet), over De Koetsier van de Koning of over Spring- of Eventing paarden?

En moest het dan wel over paarden gaan? Waarom niet over pony's? En wat voor pony's dan? Shetlandpony's, Welshpony's, over New Forestpony, over IJslandpony's of over die stoere Fjordpony's?

Cees bedacht wel 100 verschillende paarden of pony-onderwerpen maar ja, dan moet je ook 100 verschillende liedjes schrijven. Dat was natuurlijk wel iets te veel van het goede dus besloot hij de 12 beste tekstideetjes die hij had bedacht en geschreven op muziek te zetten. Dat deed hij weer samen met de beste arrangeurs, producers en componisten waar hij al maren mee samenwerkt. En natuurlijk werden ook de beste studiomusici uitgenodigd om mee te kunnen spelen.

Ook vroeg Cees daarna aan Ruud Mulder (destijds gitarist van Spargo - You and Me - en componist van heel veel televisie-showtunes) om Het Zesspan Kinderkoor samen te stellen, met auditities natuurlijk. Er spelen natuurlijk nog andere beroemde gastmusici mee, uit de pop, de klassieke en de cabaret hoek, maar wie dat zijn verklappen we nu nog even niet. Degene die al wel bekend zijn, worden onderaan deze pagina vermeldt.

Toen Cees over een cd ging nadenken bedacht hij iets anders: een USB-stick in de vorm van een Schleich Shetlandpony, want daarop kon hij naast de muziek ook de teksten kwijt, en ook iets met met beeld doen. Ja, en video-clips natuurlijk!

En hoe zullen we die USB Schleichpony verpakken? Met een heus stripalbum natuurlijk.

De Zesspanstrip


Cees zocht naar de allerbeste paarden en kinderillustrator. Na lang zoeken vond hij uiteindelijk Melanie Broekhoven! Als je een boek hebt wat over paarden, pony's en meidenavonturen gaat, dan is de kans groot dat Melanie daar de illustraties voor heeft gemaakt. Kijk maar even in de boeken die je hebt! Wedden dat je daar Melanie Broekhoven bij de illustraties zal zien staan?

Melanie wilde eigenlijk al heel lang een strip maken en met het idee en verhaal van Cees ging ze vrolijk aan de gang. Cees schreef het verhaal, en dat verhaal is best bijzonder. Het verhaal is een mix tussen fictie (fantasie) en nonfictie (waarheid). De verhalen van Annemarie en Mariejanne van Shetlandponystal Het Zesspan waren een bron voor het eerste verhaal van deze stripserie: Avonturen op Het Zesspan. Waargebeurd dus!

'De Twee Identieke Shetlanders' is de eerste titel van deze nieuwe serie stripboeken en wordt uitgegeven in een prachtig mooi hardcoveralbum met linnenrug en een speciale ex-libris.

Avonturen op Het Zesspan - 'Deel 1 - De Twee Identieke Shetlanders'

De jonge chauffeur Tom begint aan z'n eerste klus bij het Internationale Paardentransportbedrijf Marcel Jordan. Hij moet 3 paarden ophalen in Engeland: De nieuwe 'droom' shetlandpony voor Het Zesspan en het nieuwe springpaard en z'n shetlandmaatje voor eventingruiter Brigit. Voor Tom lijkt het een droomtripje te worden. Hij ontmoet een oud schoolvriendinnetje en raakt helemaal verliefd. Maar zijn trip loopt helemaal in de soep. Tom verliest de vrachtbrieven en de paardenpaspoorten. Uiteindelijk arriveren de paarden wel op hun adres, maar ja... voor wie is welke shetlandpony?